U bevindt zich hier: Home Winnaar Raadselige Roos
Janine Jongsma
Winnaar Raadselige Roos 2012

 

Overhandiging trofee burgemeester van Venray

 

Juryapport

Een verplicht thema is wellicht moeilijker dan een ‘vrij’ gedicht, het vraagt een ander schrijfproces. Het is doorgaans geen pre om het thema als titel te hanteren, tenzij inhoud en dichterlijke uitwerking dermate sterk zijn dat de jury de titel als het ware als ongelezen beschouwd.

Het gedicht Ongezochte vondst van Janine Jongsma- te Marvelde is een sterk gedicht, coherent en in poëtische taal geschreven. Het thema: Ongezochte vondst is verrassend en al direct in het begin aanwezig. Je kunt het lezen als een ode aan de liefde maar ook als een ode aan het gedicht. De dichter is behoedzaam met haar taal omgegaan.

Het is een gedicht waarin de jury meerdere lagen herkend. Een persoon die door de ander ten diepste ontdekt wordt, of de aandachtige lezer die mooie dichtregels vindt, of een treffende passage in een roman; de “Ongezochte vondst”. De poëtische beelden ontleend aan het bladeren in een boek worden consequent doorgezet. Het is een gedicht dat je herlezen moet, dan ontdek je de symbolische lagen die het gedicht je biedt

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 


Etalage bibliotheek Venray

 

In de media

Het Deurne nieuws:  De eerste prijs voor dichter uit Deurne

Het Limburgs Dagblad: Raadselige Roos voor Janine Jongsma

Peel en Maas: Winnaars Raadselige Roos

DMG radio: Janine Jongsma-te Marvelde wint Raadselige Roos

Het Huis Voor De Kunsten Limburg: Winnaars Raadselige Roos

Dichterlijk Blogspot: Deurne waar kwaliteit direct herkent wordt

 

©Janine Jongsma 2013

 

 

Design by Next Level Design Lizenztyp CC