U bevindt zich hier: Home Columns en Tips Uitreiking poëzieprijs is niet altijd een feestje
Janine Jongsma
Uitreiking poëzieprijs is niet altijd een feestje

Column gepubliceerd op Het Deurne Nieuws

Het is altijd maar weer afwachten hoe de organisatie van een landelijke poëziewedstrijd de prijsuitreiking aanpakt. Het is verbazingwekkend hoe sommige organisaties hier invulling aan geven. Wordt het een feestelijke happening of een saaie bijeenkomst? Krijgen we poëzie voorgeschoteld of ellenlange optredens van de plaatselijke zangvereniging? Zijn er interessante sprekers met humor of zijn ze onverstaanbaar en totaal de weg kwijt? Is de locatie passend met een aangename ambiance of worden we ergens weggemoffeld in de biljartzaal van het buurtcafé? Het is en blijft vermakelijk. Maar soms levert het ook ergernis op.

Slaapverwekkend

Ik heb al eens ’s avonds voor een uitgestorven donkere bibliotheek gestaan waar ik op de derde verdieping achter één raam licht zag branden. Was ik wel op het goede adres? De deur was open en ik moest zelf maar zien hoe ik die verlichte ruimte bereikte middels een wirwar van trappen en gangen die naar verschillende verdiepingen leidde. Om uiteindelijk samen met een handjevol genomineerden te belanden op plastic stoeltjes tussen de boekenrekken. Na een slaapverwekkende avond was ik blij dat ik naar huis kon en besloot ik deze wedstrijd betreffende mijn deelname uit te sluiten.

Deelnemers ondergeschikt

Ooit zat ik als deelnemer in een zaal en vroeg ik mij oprecht af of ik überhaupt wel bij een prijsuitreiking aanwezig was. Ging het hier om de bekendmaking van de winnaar van een literatuurprijs of was het een feestje ter meerdere eer en glorie van de organisatie zelf? Die liepen zich onderling op de borst te kloppen omdat ze zo trots waren op hun nieuwste bundel. Waarbij de deelnemers alleen als klapvee dienden voor alle medewerkers die de bundel tot stand hadden gebracht en een eindeloze reeks juryleden die voorlazen uit eigen werk. Voorbijgaande aan het feit dat er zonder de bijdragen van de deelnemers niet eens een bundel zou zijn geweest. De winnaar kreeg een slap handje en de bloemen gingen naar de juryvoorzitter. Tja…

Hoe moet het dan wel?

Genomineerden en alle overige dichters komen van heinde en ver, hebben hun bijdrage geleverd aan de wedstrijd of aan de bundel en betalen hier ook voor. Zij hebben recht op een mooie locatie, een hartelijke ontvangst gevolgd door een vlot en afwisselend programma waarin poëzie de boventoon voert. En een enthousiaste organisatie die blij is met de opkomst plus de aangeleverde kwaliteit van het ingezonden werk van de deelnemers. Met als hoogtepunt de feestelijke bekendmaking van de winnaars en een mooie bundel om mee naar huis te nemen. Dat zijn de prijsuitreikingen die volle zalen trekken en waar je als dichter en als liefhebber van poëzie graag naartoe gaat.

 

Samen met Anneke Wasscher genomineerd voor de Elly Blom poëzieprijs 2015

 
Design by Next Level Design Lizenztyp CC