U bevindt zich hier: Home Columns en Tips Jezelf ontwikkelen
Janine Jongsma
Jezelf ontwikkelen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Column gepubliceerd op Het Deurne Nieuws

Ik kreeg in de afgelopen koude week, het zonnige bericht dat ik ben genomineerd voor de Elly Blom Poëzieprijs 2013 van Valkenburg. Daar ben ik hartstikke blij mee natuurlijk, ongeacht of ik in de prijzen val want een nominatie op zich is al een eer. Iedere hoge notering bij een wedstrijd geeft je de bevestiging dat je op de goede weg bent. En ik bedacht me dat het waar is wat een dichter ooit tegen mij zei; wil je een goede dichter worden dan moet je in staat zijn om een constante kwaliteit te leveren door jezelf steeds te ontwikkelen en met minder geen genoegen te nemen.

Gedichten in de grondverf

Ik neem met minder ook geen genoegen, dat is de reden dat ik niet aan de lopende band gedichten plaats op internet. Ik zie het andere dichters wel doen op de bekende online poëzie weblogs. Vaak bekruipt mij dan het gevoel dat hun werk nog in de grondverf staat. Met name omdat ik bekend ben met hun betere werk. Aan de reacties onder zo’n gedicht te zien ben ik niet de enige die dat denkt. Het is ook onverstandig want die slordige gedichten worden wel door veel mensen gelezen. De plaatsing kan niet ongedaan worden gemaakt. Wat voor een indruk laat je dan na?

Kritisch blijven

Persoonlijk kan ik wekenlang bezig zijn om een gedicht goed uit te werken en kom ik er pas mee naar buiten als ik 100% tevreden ben. Daarna verander ik er niets meer aan. Alle kritiek die je maar kunt bedenken heb ik dan zelf al losgelaten op het gedicht. Ik sta dan achter het uiteindelijke resultaat. En dan nog slaat de twijfel toe. Want hoe meer ik mij ontwikkel, hoe meer ik mij verdiep in poëzie, hoe minder ik eigenlijk weet en hoe kritischer ik juist word op mijn werk. Ben ik te perfectionistisch? Nee, dat geloof ik niet maar ik neem het wel serieus en wil geen broddelwerk afleveren. Ik wil ook jaren later nog pal achter mijn gedichten uit de beginperiode staan. Zelfs als je weet dat je laatste gedicht altijd beter is dan het voorgaande.

Je raakt nooit uitgeleerd

Op zondagmorgen was ik aan het zappen en viel ik midden in een interview met Jaap van Zweden, de beroemde dirigent en violist. Normaal zap ik dan door maar nu hoorde ik hem iets heel interessants zeggen:

“Ik sta altijd op als leerling, op het moment dat je denkt dat je alles weet wordt het leven saai. Ik wil graag geïnspireerd blijven door andere mensen en andere invalshoeken. Zo blijf ik toekomstgericht denken. Je moet iedere dag opstaan met het gevoel dat je er vandaag iets bij leert anders word je arrogant”.

En dit zegt dan iemand die tot de beste dirigenten van de wereld behoort. Ik vond het mooi gezegd en besloot opgelucht dat het dus helemaal niet erg is om iedere morgen op te staan als leerling. Zelfs niet om dit voor de rest van mijn leven te doen. Jezelf ontwikkelen betekent dat je nooit raakt uitgeleerd, het houd je scherp en dat is misschien wel het allerleukste.

©Janine Jongsma

 

 

 
Design by Next Level Design Lizenztyp CC